top of page

Beredskapsodling

Att odla för husbehov – själv eller tillsammans med andra - ger fantastiska råvaror till vardags. Samtidigt gör det dig också förberedd för kristider. Kunskaperna, redskapen och infrastrukturen är redan på plats och kan lätt skalas upp.

Välkommen till en inspirerande föreläsning kombinerad med en workshop som hjälper dig att komma igång att odla eller anpassa din befintliga odling. Frågor som berörs är bl.a:

  • Grödor för kristider
    Vilka grödor ska jag satsa på? Vilka grödor ger mycket energi på liten yta? Vilka är lätta att förvara? Vilka är lätta att lyckas med?

     

  • Självförsörjande odlingsmetoder
    Att ha sin egen kompost/gödsel, veta hur man odlar och sparar utsäde och fröer och hur man skyddar odlingarna från skadedjur.

     

  • Gemensamhetsodlingar
    Att lära känna och samarbeta med sina grannar är a och o i kristider. Att gå samman och odla ihop är inte bara trevligt och socialt. Det stärker granngemenskapen, man kan lära av varandra och inte minst turas om att sköta odlingarna.

     

  • Andelsjordbruk
    En annan modell för att organisera lokalt jordbruk som också innehåller en stor grad av beredskap och lokal förankring. Vilken roll kan ett andelsjordbruk spela vad gäller fröodling, kunskapsspridning och inte minst en lokal livsmedelsförsörjning som lätt kan skalas upp i kristider?


Vid intresse, kontakta Ann Sellbrink, ann.sellbrink@gmail.se

Våra utbildare:

 

Maja Söderberg är både husbehovsodlare, har varit med i flera gemensamhetsodlingar och driver andelsjordbruket Nybrukarna. Hon har en utbildning i Resursbevarande försörjning från Mora folkhögskola och har skrivit böckerna Majas Klimatmat, Sju Årstider i Majas kök och Handbok i Andelsjordbruk.

 

Ann Sellbrink har lång erfarenhet av att hålla matlagningskurser och events, både inom- och utomhus. Ann är utbildad kostrådgivare och föreläser gärna om kopplingen mat-hälsa-klimat. De senaste åren har hon hållit teoretiska och praktiska kurser på temat Mat i kris – lagra och laga.  Odlar och håller djur på hemmaplan med sikte på ökad självförsörjning.
 

Bianca Ludusan Denvall är kock med särskilt sinne för råvaror och smaker. Hon driver cateringföretaget och delikatessbutiken Reco Deli i Lund. Hon intresserar sig särskilt för mathantverk, ekologisk matproduktion och regenerativt jordbruk.  Bianca är kunnig inom traditionella konserveringsmetoder som osttillverkning och syrning av grönsaker.  

bottom of page