
Förädla och lagra – utan el
Hur kan vi ta tillvara, bevara och förädla livsmedel så att de håller sig, även utan kyl och frys?
I en övergripande föreläsning får du grundläggande kunskaper i olika metoder såsom torkning, mjölksyrning, saltning, syltning och konservering. Dessa livsmedel, som håller sig under mycket lång tid ger inte bara beredskap, utan också fantastiska smakupplevelser.
Föreläsningen kan byggas på med workshops i de respektive metoderna.
Vid intresse, kontakta Ann Sellbrink, ann.sellbrink@gmail.se
Våra utbildare:
Maja Söderberg är både husbehovsodlare, har varit med i flera gemensamhetsodlingar och driver andelsjordbruket Nybrukarna. Hon har en utbildning i Resursbevarande försörjning från Mora folkhögskola och har skrivit böckerna Majas Klimatmat, Sju Årstider i Majas kök och Handbok i Andelsjordbruk.
Ann Sellbrink har lång erfarenhet av att hålla matlagningskurser och events, både inom- och utomhus. Ann är utbildad kostrådgivare och föreläser gärna om kopplingen mat-hälsa-klimat. De senaste åren har hon hållit teoretiska och praktiska kurser på temat Mat i kris – lagra och laga. Odlar och håller djur på hemmaplan med sikte på ökad självförsörjning.
Bianca Ludusan Denvall är kock med särskilt sinne för råvaror och smaker. Hon driver cateringföretaget och delikatessbutiken Reco Deli i Lund. Hon intresserar sig särskilt för mathantverk, ekologisk matproduktion och regenerativt jordbruk. Bianca är kunnig inom traditionella konserveringsmetoder som osttillverkning och syrning av grönsaker.